De eerste 365 dagen van Gertie Delande

19/04/2018

Gertie Delande werkt al twintig jaar voor Cegeka. Ze leidt er de healthcaredivisie. Sinds begin 2017 is ze ook de CEO nexuzhealth, een joint venture tussen het Hasseltse softwarebedrijf en de IT-afdeling van UZ Leuven. “Ik laat niet zo makkelijk los”, geeft ze toe. “Maar het is ook logisch om beide functies te combineren. Ze zijn nauw met elkaar verweven.”

Een huwelijk tussen een privébedrijf en de IT-afdeling van een ziekenhuis, is op het eerste gezicht ongewoon. Toch ontstond de joint venture nexuzhealth tamelijk natuurlijk. Toen Delande 6 jaar geleden de leiding kreeg over de healthcaredivsie bij Cegeka was dat niet echt de meest rendabele tak van het softwarebedrijf. Delande trok de contracten open en begon te zoeken naar een kandidaat om het eigen Elektronisch Patiëntendossier (EPD) te vervangen.

Na een aantal jaren zoeken, kwam UZ Leuven in beeld. Het ziekenhuis had zelf een softwareoplossing ontwikkeld. Er waren zelfs een bijna 20 ziekenhuizen die de toepassing ook in gebruik hadden. Dat zette de IT-divisie van het UZ Leuven onder druk.  “Hun missie was niet meteen de software overal te ondersteunen. Zij zochten een partner om daarbij te helpen. Na een lastenboekprocedure hebben we elkaar gevonden en  konden we eind 2016 de oprichtingsakte van nexuzhealth ondertekenen”, vertelt Delande.

Welke mijlpalen liggen intussen achter u?

DELANDE. “Het is zoals met een kind krijgen. Zodra je een mijlpaal bereikt, sta je gewoon voor een nieuwe uitdaging. In juni heeft ons eerste nieuwe ziekenhuis getekend: het stedelijk ziekenhuis van Aalst. Dat was wel een belangrijk moment. We zijn als organisatie op een rijdende trein gesprongen. We moeten daarbij enerzijds de ziekenhuizen die al met de UZ Leuven-applicatie werkten aan boord houden en anderzijds de klanten die met het EPD van Cegeka werken, overtuigen om over te stappen. Op die manier werken nu 25 ziekenhuizen met het EPD en daarmee beheren we 40 procent van de ziekenhuisbedden in België.

“De markt voor het EPD is in Vlaanderen intussen wel min of meer verdeeld. Verkoop is nog altijd van belang, maar ondersteuning  is even cruciaal voor de groei. We zien dat heel wat ziekenhuizen wel al onze toepassing hebben, maar lang niet alle functionaliteiten gebruiken. We willen ze begeleiden in dat proces. Dat duurt gemakkelijk 3 tot 4 jaar. “Daarom zie ik het opstarten van een echte service-organisatie als een belangrijke realisatie. We hebben nu een organisatie opgebouwd met 30 EPD-consultants en daar is dit jaar hard aan gewerkt.”

U heeft twee petjes op. Directeur van Cegeka healthcare en CEO van nexuzhealth. Maakt dat zaken moeilijker of juist makkelijk?

DELANDE. “Het zijn grotendeels dezelfde klanten. Het is dus logisch dat ze met mij praten. Het enige is dat ik daarbij voortdurend moet schakelen tussen een bedrijf dat in start-upfase zit en een organisatie die draait op onderhoudscontracten.

“Ik was altijd een bezige bij. Dat ik nu nog meer bezet ben, neem ik erbij, maar ik houd mijn work-lifebalans wel in de gaten. Dat kan ook moeilijk anders met een zoon van negen. Dat vergt tijd, maar helpt ook om los te laten.”

De markt voor ziekenhuissoftware is in België stilaan verdeeld. De sociale zekerheid verschilt nogal naargelang het land. Hoe hard staat dat buitenlandse groei in de weg?

DELANDE. “We werken aan een nieuwe versie van onze software. We willen ze meer cloudgebaseerd maken en makkelijker om internationaal te gebruiken. Ons EPD vormt daarbij een harde kern waarlangs een schil komt die de localisatie mogelijk maakt. Dat zijn we aan het uitwerken. Dit jaar hopen we het proof of concept klaar te hebben.”

Vrije tijd. Organisator paardenprocessie Hakendover

Bron: www.trends.be